Microsoft инвестира в Турция

31 Януари 2006 г.
По време на миналогодишното си посещение Гейтс обяви, че планира да построи в Истанбул близкоизточна "Силиконова долина"

Президентът на Microsoft Бил Гейтс заяви, че ще продължи да инвестира в Турция, която според него има блестящо бъдеще. Това предаде БТА, като допълни, че Гейтс е за втори път на посещение в южната ни съседка през последната година. Визитата е по покана на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.
По време на миналогодишното си посещение Гейтс обяви, че планира да построи в Истанбул близкоизточна "Силиконова долина". Технокент /в превод Техноград/ ще стане технологическа база за страните от Близкия Изток и Африка и ще създаде около 500 хиляди работни места. Гейтс отбеляза, че сред най-големите стъпки в развитието на информационните технологии в Турция е осигуряването на лаптопи за учителите. В понеделник милиардерът се срещна с 2500 студенти в Истанбул и отговори на техни въпроси.
Гейтс ще е домакин на срещата на управители на Microsoft от цял свят, която ще се състои в Истанбул. На заседанието, което за пръв път се организира в Турция, ще вземат участие 150 управители на фирми на Microsoft в Близкия Изток, Африка и Централна и Източна Европа. Гейтс казал, че пазарите на Турция и Русия са най-бързо развиващите се в областта на потребленито на компютри и че отново ще посети Турция.